Mistä tunnistaa hyvisfirman?
Kaupallinen yhteistyö: Suomalaisen Työn Liitto & Yhteiskunnallinen Yritys -merkki
Kun kirjoitin Kaikki kuluttamisesta -kirjan kolmatta lukua (Ketä tästä voi syyttää?) pohdiskelin, mikä rooli yksittäisillä ihmisillä, päättäjillä ja yrityksillä on maailman muuttamisessa paremmaksi. (Tai huonommaksi.)
Kun mietin sitä, miten yritykset voisivat olla mukana ratkaisemassa ongelmaa, vastaani tuli tällainen yritystyyppi kuin Yhteiskunnallinen yritys. Niissä yrityksen ensisijainen päämäärä on jonkun yhteiskunnallisen tai ekologisen ongelman ratkaiseminen, ja voiton tuottaminen on vasta toinen.
USA:ssa puhutaan Benefit Corporationeista eli B-corpseista, ja siellä näitä alkaa olla yhä enemmän. Ehkä tunnetuin jenkki-B-corp on Ben & Jerry’s-jäätelöbrändi, jonka bisneksen ytimessä on sosiaalinen vastuu.
Mutta enpä tiennyt, että Suomessakin tällainen yritysmuoto alkaa yleistyä. Jopa niin paljon, että sille on luotu oma merkki, että ihmiset (kuluttajat) tunnistaisivat yrityksen, jonka pointti on tuottaa ympärilleen hyvää.
Yhteiskunnallinen Yritys -merkki tarkoittaa sitä, että:
• Yhteiskunnallisen hyvän tuottamisen tavoite kerrotaan avoimesti.
• Suurin osa yrityksen voitosta käytetään yhteiskunnallisen tavoitteen edistämiseen (!).
• Yritys sijoittaa voittojaan takaisin yrityksen toimintaan tai ohjaa voittoja yleishyödylliseen tarkoitukseen.
• Tällainen systeemi voidaan luoda rajoitetun voitonjaon kirjauksella yhtiöjärjestykseen tai muulla vastaavalla selvityksellä.
Yhteiskunnallinen Yritys -merkkiä on annettu monenlaisille yrityksille
No mimmoiset firmat sitten pyrkivät tällaiseen yhteiskunnalliseen hyvään? Tosi monenlaiset. Kattava lista tällaisista yrityksistä löytyy Suomalaisen Työn Liiton sivuilta.
Noista minulle tuttuja firmoja ovat esimerkiksi Venner, jonka kautta voi tilata itselleen tai vähävaraiselle perheelle ruokalaatikon kotiin. Omenasieppari taas työllistää ihmisiä, joiden on ollut hankalaa päästä työmarkkinoille ja yhdenvertaiseksi osaksi yhteiskuntaa. Ja sitten listalta löytyy vaikkapa Suomen Komediateatteri, jonka pyrkimys on edistää mahdollisimman monien ihmisten hyvinvointia.
En ollut tajunnut, että Diakonissalaitos on on säätiö, joka toimii yhteiskunnallisena yrityksenä. Yhteiskunnalliset yritykset ovatkin usein ensimmäisen ja kolmannen sektorin rajapinnassa.
(Joudun aina kertaamaan nämä mielessäni: eka sektori = yritykset, toka = julkinen sektori eli valtion ja kuntien palvelut ja kolmas = yhteiskunnalliset tahot kuten yhdistykset ja säätiöt.)
Yrityksen yhtiömuoto voi olla voi olla myös osakeyhtiö, yhdistys, säätiö, osuuskunta eli yhtiömuodolla ei ole merkitystä vaan sillä, että toiminnan perusajatuksena on jollain tavoin tuottaa yhteiskunnallista tai ekologista hyvää.
Sinun tehtäväsi on tunnistaa tämä merkki
Ja minun tehtäväni on nyt painaa tämä merkki mieleesi. On päivänselvää, että olisi hienoa ja reilua, että yritykselle olisi kilpailuetua muihin yrityksiin nähden siitä, että se pyrkii yhteiskunnalliseen hyvään.
Niinpä ajattelen, että tämä Yhteiskunnallinen Yritys -merkki olisi hyvä tunnistaa, sillä se signaloi niin kivaa asiaa.
Noita ei nyt ihan jokaisessa kuluttajatuotteessa oikein löydy, mutta monissa palveluissa löytyy. Niinpä ajattelen, että jos ja kun tämä merkki osuu silmään, on hyvä tietää, mistä on kyse.
Oletteko käyttäneet Yhteiskunnallinen Yritys -merkin omaavien firmojen palveluita joskus?