Tienaatko tarpeeksi, jotta ansaitset perheesi seuran?

Kaupallinen yhteistyö: Amnesty

Tienaatko tarpeeksi, jotta ansaitset perheesi seuran1.jpeg

Jos minun pitäisi sanoa yksi luku, joka kuuluu jokaisen suomalaisen yleissivistykseen, se olisi Suomen yleisin palkka. Se on alle kolme tonnia.

Vuonna 2019 Suomessa yleisin kokoaikaisen palkansaajan kuukausiansio oli välillä 2500–2999 euroa.

Kun tietää yleisimmän palkan, pystyy suhteuttamaan, minkälainen elintaso ihmisillä noin yleisesti ottaen on. Mihin jengillä on varaa ja mihin ei?

Ja kun tietää, mikä yleisin palkka on, eli se noin 2600 euroa kuussa, niin tajuaa perustavanlaatuisesti, millaisen epäinhimillisen ja julman lain Suomi on asettanut vuonna 2016:

Jos Suomesta oleskeluluvan saanut haluaa kaksi lasta ja puolisonsa Suomeen, hänen pitää tienata 3500 euroa kuussa. Näin on myös silloin, kun kyseessä on pakolaisasemassa oleva henkilö.

M i t ä ? !

Tienaatko tarpeeksi, jotta ansaitset perheesi seuran?2.jpeg

Kuulostaa irvokkaalta vitsiltä.

Eli tilanne on sellainen, että ihminen on joutunut pakenemaan vainoa, ihmisoikeusloukkauksia tai konflikteja Suomeen. Hän on saanut Suomesta oleskeluluvan.

Vaikka hänellä olisi minkälainen koulutus, niin hän ei luultavasti heti osaa suomen kieltä täydellisesti. Mutta sitten hänen pitäisi kuitenkin tienata heti sellaiset reilusti yli suomalaisen mediaanipalkan, jotta hän saisi perheensä Suomeen.

Pardon my french: M i t ä  h e l v e t t i ä ?

Tienaatko tarpeeksi, jotta ansaitset perheesi seuran3.jpeg

Perheenyhdistämisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa Suomesta oleskeluluvan saaneen ihmisen perheenjäsenet hakevat oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella.

Esimerkiksi nelihenkisessä perheessä perheenkokoajan tulisi tienata

nettona 2 600 euroa voidakseen saada Suomeen puolisonsa ja kaksi lastaan. (Eli bruttona se 3500, mikäli veroprosentti on 19.)

En lähde mihinkään sellaiseen ”kuvitelkaa jos olisitte erossa perheestänne” -tunteiluun, koska tämä on ihan täysin itsestään selvä asia: Kaikilla ihmisillä on oikeus omaan perheeseensä, oli tulotaso mikä tahansa. Se on siis ihmisoikeus.

Suomi puhuu kauniisti kotouttamisen ja kotoutumisen puolesta, mutta on aika selvää, että on vähän hankala kotoutua jonnekin, jos oma perhe on pakon vuoksi toisaalla. Jatkuva huoli ja stressi perheestä ei varsinaisesti saa ihmistä kukoistamaan työelämässä.

Tämä on myös siitä häpeällistä, että Suomi loukkaa lasten etua. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan kaikessa viranomaistoiminnassa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu.

Mitä minä voin tehdä?!

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty puhuu juuri tällä hetkellä kampanjassaan ihmisoikeuksista Suomessa.

Amnestyn laskurilla voi käydä katsomassa, saisiko nykyisillä tuloillaan oman perheensä (eli kuinka monta lasta ja kuinka monta aikuista) Suomeen.

Laskuri on Amnestyn sivulla.

Suomessa esimerkiksi sairaanhoitajan, optikon tai sähköasentajan keskiansioilla ei saisi nelihenkistä perhettä yhdistettyä.

Tienaatko tarpeeksi, jotta ansaitset perheesi seuran5.jpeg

Nyt on niin, että tämä epäinhimillinen ja julma laki voidaan myös kumota.

Käy allekirjoittamassa Amnestyn sivulla vetoomus siitä, että toimeentuloedellytys poistetaan kaikilta kansainvälistä suojelua saaneilta ja perheenyhdistämistä helpotetaan, jotta kansainvälistä suojelua saaneiden oikeus perheeseen toteutuu. Vetoomus lähetetään sisäministerille ja hallitukselle.

Perheenyhdistäminen on usein ainoa mahdollisuus saattaa yhteen perheet, jotka ovat

hajonneet ihmisoikeusloukkauksia ja konflikteja paetessa. Ilman tätä mahdollisuutta moni joutuu lähtemään vaaralliselle matkalle, joka on erityisen vaikea naisille ja lapsille.

Amnesty ajaa sitä, että perheenyhdistämistä koskevat hakemukset on käsiteltävä myönteisesti, humaanisti ja kiireellisesti. Lasta ei saa erottaa vanhemmistaan.

Toistan: Tee päivän humaani teko ja allekirjoita vetoomus täällä.

Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Previous
Previous

Onnellisia päiviä

Next
Next

Luurit looppiin eli nyt vien nostalgisen puhelimen kierrätykseen