Suvun äitiyspakkaus säästää rahaa mutta ennen kaikkea vaivaa

Tämä on minulle niin itsestäänselvä asia, ettei tullut oikeastaan mieleen edes mainita koko hommasta, mutta kun sivusin aihetta Insta Storyssä ja sain niin paljon hyvää palautetta, niin teenpä nyt aiheesta oikein pikku postauksenkin!

Meitä on kolme siskoa, Lotta, minä ja Sofia ja meillä kaikilla on lapsia (Lotalla kolme, minulla pian kaksi ja Soffulla yksi). Lapset ovat syntyneet kaikki eri vuosina.

Kun Alppu syntyi, Lotta toimitti minulle uskomattoman määrän lastenvaatteita sekä kestovaippoja.

Käytännössä katsoen Lottu oli ostanut suurimman osan vaatteista ja vaipoista kirpparilta tai saanut kavereiltaan.

Minä katsoin vaatteet läpi ja vein kierrätyskeskukseen niistä sellaiset, jotka eivät miellyttäneet silmääni. Kun sain ekoissa baby showereissani ihania uusia lastenvaatteita, lisäsin taas vuorostani omat vaatteet näihin bokseihin. Lisäksi olen saanut muun muassa Raisalta ja Mirjalta heidän lastensa vanhoja vaatteita, jotka olen myös lisännyt noihin laatikoihin.

Sitten kun Sofia taas sai vauvan, annoin boksit hänelle, ja hän teki vastaavan karsinnan sekä laittoi kaikki itse saamansa vaatteet niihin. Ja kun Lotta sai vauvan, Sofia toimitti ne takaisin. Ja nyt minä taas sain ne.

Näin meille on pikkuhiljaa luotu systeemi: Meillä on erikseen varattuna koon 50–56 vaatteet, koon 62–68 vaatteet, koon 74 vaatteet, koon 80 vaatteet ja niin edelleen. Vaatevarasto uusituu matkan varrella luonnostaan, ja jos vaikka jokin ulkopuku kuluu loppuun, niin se sitten laitetaan lumppukeräykseen.

Miten minun sisällä voi olla joku näin pieni?!

Boksit säästävät minut vaatepaniikilta

Väitän, että tämä systeemi on säästänyt satoja euroja. Esimerkiksi Sofian vauvelsson (joka tosin on nykyään pian jo kaksivuotias taapero) on iloisesti käyttänyt vaikkapa minun uutena hankkimiani Reiman haalareita, ja nyt kun saan ne Soffulta takaisin, ne ovat aika lailla pränikät edelleen. Tällaiset ulkopuvut tai välikausikengät maksavat uusina järjettömän määrän rahaa vuosien varrella.

Mutta oikeastaan raha ei ole siltikään se suurin syy, miksi tämä systeemi on luotu (eikä edes ekologisuus, vaikka toki sekin on plussaa).

Ennen kaikkea tämä nimittäin säästää merkittävästi vaivaa: Kun lapsi humpsahtaa yhtäkkiä koosta 74 kokoon 80, ei tarvitse paniikissa mennä kauppoihin riehumaan, vaan sen kun vain katsoo, että mitä on tarjolla bokseissa. Joskus käy tietenkin niin, että joku asia on kulunut edellisellä lapsella loppuun tai kyseistä kokoa ei ole (Alppu on esim talvivauva, Sofian bebbeli kesävauva), jolloin pitääkin ostaa vaikkapa uusi kypärämyssy. Mutta etenkin sisävaatteiden kohdalla tämä on toiminut erinomaisesti.

Vaikea kestää!

Vauvakamasta eroon hankkiutuminen on helppoa

Toinen juttu on se, että kun tietää vaatteiden (ja oikeastaan lelujen ja muidenkin vauvakamojen ) menevän eteenpäin käyttöön, niin ei tarvitse alkaa miettiä, missä ja miten niitä myisi. En ole kertaakaan varannut kirppispöytää lasten vaatteita varten.

Välillä tietenkin olen halunnut ostaa vaikka jonkun kalliin mutta laadukkaan suomalaisen brändin vaatteita ihan uutena, koska on kiva, että lapsella on muutamia siistejä ja tyylikkäitä asuja tiettyihin tilaisuuksiin. En kuitenkaan näe siinä järkeä, että lapseni vetelisi vaikka päiväkodissa aina pelkästään Kaikon tai Papun vaatteissa, koska pikkuhiljaa ne siellä sitten kuitenkin tuhoutuvat.

Toisaalta on myös kiva ostaa välillä laatuvaatteita, koska tietää, että ne menevät myös seuraavalle lapselle käyttöön. Kun ne jäävät pieneksi, ne laitetaan boksiin.

Nyt kun tässä valmistaudun oman vaavelini tuloon (jos jotakuta ärsyttää tapani käyttää vauva-sanasta erilaisia imeliä muunnoksia, niin sitten KANNATTAA IHAN VAIN MENNÄ ITSEENSÄ JA HUUTAA SIELUNSA SYÖVEREIHIN KYSYMYS, ETTÄ MIKSI OLET NIIN KYLMÄ JA TUNTEETON IHMINEN VAI ONKO SISIMMÄSSÄSI VAAVELSSON JOTA EI HELLITELTY KOSKAAN TARPEEKSI!!!) , niin kävin taas nuo koon 50–56 vaatteet läpi.

Ensin tietenkin päivittelin, että miten herran pieksut joku voi olla 50 senttiä pitkä ihminen, sairasta menoa, ja sitten  aloin muistella, miten ai ai ai kun Alpulla oli tämäkin raita-body päällä ja miten suloinen se silloin oli. Eli käyskentelin ihanalla muistojen bulevardilla ja nostalgisoin vuotta 2016.

Mutta oli siellä uusiakin vaatteita. Hassua muuten: vaikka suvun kaikki muut vauvat ovat Alppua lukuun ottamatta olleet tyttöjä ja Frida ja Taimikin ovat sellaisia (eli Raisan ja Mirjan lapset), niin silti tässä vaatteiden kierrätyksessä ei kyllä ole juuri tullut sukupuoliasiat millään tavalla vastaan.

Mutta juu, kuten alussa sanoin, monessa suvussa ja perheessä varmasti tällainen vaatteiden kierrättämäinen on ihan normi homma, eli tämä nyt ei ole mikään meidän perheen vallankumouksellinen keksintö. Sama toimisi yhtä lailla ystäväpiirissä, jos vauvat syntyvät sopivin väliajoin.

Ovatko teidän lapsosenne käyttäneet kierrätettyjä vaatteita?

Previous
Previous

Taivaallinen pako Hotelli Punkaharjulle

Next
Next

Järvikala on erinomaista (ja ekologista) arkiruokaa