Parkkeeraaminen on liian halpaa kaupungissa
Tavallinen henkilöauto liikkuu keskimäärin olemassaolostaan noin 5 prosenttia. Lopun ajan se on parkkeerattuna johonkin. Ja se, missä tämä johonkin on, on itse asiassa paljon kiinnostavampi kysymys kuin se, missä autot liikkuvat.
Helsingissä asukaspysäköinti maksaa tällä hetkellä 22 euroa kuukaudessa. Se on melko halpa vuokra muutaman neliömetrin tilasta kaupungissa, jossa asuminen parissakymmenessä neliössä maksaa 800 euroa kuussa. Lisäksi Helsingin keskusta-alue on ruuhkautunut.
Luin The Economistista (April 8th - 14th 2017) kiinnostavan jutun, jossa väitettiin, että autojen parkkeeraaminen kantakaupungissa on yksinkertaisesti liian halpaa. Jutussa perusteltiin, miksi olisi kaikille hyödyllistä (etenkin auton omistajille), että parkkeeraaminen olisi kalliimpaa kaupungeissa. Perusteet oli mun mielestä niin hyviä, että kerron ne myös täällä:
1. Halpa parkkitila ruuhkauttaa kadut. Tutkimusten mukaan iso osa ruuhkista syntyy siten, että parkkipaikkaa etsivät kuskit kiertävät kortteleita ympäri. Jos parkkeeraus olisi kalliimpaa, ihmiset eivät tulisi autoillaan keskustaan. Tarvitseville löytyisi helpommin parkkipaikkoja, ja ihmisten hermot säästyisivät. Ja kyllä, minulla on itsellänikin ajokortti, ja parkkipaikan etsiminen neljän ruuhkassa on karseaa. Maksaisin siitä mieluusti vähän enemmän, jos parkkipaikka löytyisi helposti kadulta (kammoan parkkihalleja).
2. Halvat parkkipaikat kannustavat autoilemaan. Kallis parkkeeraaminen motivoisi käyttämään enemmän kimppakyytejä, julkisia tai pyörää. Joku saattaisi jopa kävellä paikasta toiseen! Tai vaihtoehtoisesti, kun länsimetro viimein valmistuu, niin auton voisi jättää vaikka metropysäkin parkkialueelle ja tulla itse metrolla keskustaan.
Helsingissäkin keskustellaan siitä, olisivatko ruuhkamaksut hyvä juttu. Voisin sinällään kannattaa kyllä ruuhkamaksuja, mutta sitä varten pitää sitten luoda ihan uusi byrokratia. Sen sijaan parkkipaikoista maksamisen systeemi on jo olemassa. Tällä hetkellä Helsingin kantakaupungissa parkkeeraus maksaa alueesta riippuen 1 - 4 euroa tunnilta. Euro per tunti on todella vähän.
3. Halpa parkkeeraus tekee kaupungeista tehottomia. Mitä enemmän autojen parkkipaikat vievät tilaa, sitä vähemmän tätä tilaa on puistoille, kaupoille tai vaikka asuinrakennuksille. Isot parkkipaikat kasvattavat välimatkoja kaupungissa, mikä tekee kävelemisestä vähemmän houkuttelevaa.
4. Pakollinen parkkitila tekee rakentamisesta tulee kalliimpaa. Se, paljonko parkkitilaa autoille on oltava, on yllättävän tarkkaa monissa paikoissa. Suomen säännöksiä en tunne kunnolla (joskin tiedän, että siitä kiistellään kovasti, onko joka kerrostalolla oltava omat parkkipaikat).
Huvittavana knoppina: Minnesotan St. Paulissa golf-kentän jokaista reikää kohden täytyy olla neljä parkkiruutua.
5. Parkkipaikkojen pitäisi noudattaa kysynnän hintajoustoa. Suomi on kapitalistinen maa, jossa lukuisia hyödykkeitä on tarjolla kysynnän ja tarjonnan lain mukaan: kun kysyntä nousee mutta tarjonta ei, hintojen tulisi nousta (siksi vaikkapa Kolon brunssin hinta oli noussut nyt, kun kävin siellä lauantaina!).
Itse en usko, että parkkipaikkojen pitäisi olla sellainen hyödyke, jota riittää määrättömästi kaikille puoli-ilmaiseksi. Tästä syystä hinnan pitäisi nousta. Mun mielestäni kävelykadut elävöittävät kaupunkien katuja enemmän kuin parkkipaikkojen lisääminen.
+ 1 Tulevaisuudessa toivon mukaan kaupungeissa ei tarvitse olla miltei yhtään parkkipaikkoja, kun autoista tulee itseohjautuvia. Ehkäpä ihmiset eivät enää edes omista autoja, vaan autot ovat ikään kuin yhteistä omistusta: tällöin ne eivät seisoisi 95 prosenttia olemassaolostaan, vaan olisivat koko ajan liikkeessä hyödyntäen kaikkia. Tästäkään syystä ei kannata ihan hirveästi laittaa kaupunkitilaa parkkipaikoiksi, koska toivon mukaan jonain päivänä se tila on tarpeetona.
Mutta joo. Itse en omista autoa, joten olen tietyllä tapaa jäävi puhumaan aiheesta. Toisaalta, kyllä Helsinki on myös mun kaupunkini, ja kyllä mua kiinnostaa, miten tämä kaupunkitila käytetään, eli siinä mielessä koen, että voin laittaa lusikan tähän soppaan.
Helsingin parkkeerauspolitiikan tavoitteissa puhutaan siitä, miten "saavutetuista eduista on vaikea luopua ja siksi niitä on hankala karsia". Pysäköintipolitiikalla on kuitenkin jo nyt onnistuttu hillitsemään jonkun verran kantakaupungin autoja.
Tilanne on tietenkin eri maaseudulla tai pikkukaupungeissa, jossa julkisilla liikkuminen on hankalaa tai mahdotonta – ja toisaalta lääniä on sen verran, ettei ruuhkia synny ja parkkitilaa riittää muutenkin.
Onko jotain näkökulmaa, mitä en huomioinut?
Kuvat: Fiilistelen sitä, kun meidän kotikadulla asuu selkeästi joku tyylikkäiden autojen harrastelija. Kadulle on parkkeerattu toinen toistaan hauskempia kaaroja
Lue myös:
Autot eivät elävöitä katukuvaa (vaikka niin joku saattaa kuvitella)
Juliaihminen Facebookissa // Juliaihminen Instagramissa // Juliaihminen YouTubessa // Juliaihminen Bloglovinissa