Mikro-opinnoilla lisää ammattitaitoa – ja ehkä palkkaakin!

Kaupallinen yhteistyö: Haaga-Helia & Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Mä olen ajatellut, että työelämässä pärjää, kun oppii vaivihkaa koko ajan jotain uutta. Olen monesti miettinyt, että varmaankin jossain vaiheessa uraa tulee vastaan hetki, kun pitäisi suorittaa jokin uusi tutkinto.

Mutta kun tällä hetkellä omaa arkea kattelee, niin en näe ainakaan ihan heti sellaista hetkeä, kun voisin oikeasti omistautua opiskelulle täyspäiväisesti. Se, että aikuiskoulutustuki poistunee, ei suoranaisesti lisää mun halujani opiskella uutta tutkintoa.

Mutta haa! Nyt kuulin uudesta käyttlkelpoisesta jutusta: Mikro-opinnot!

Konsepti on nerokas ja musta juuri tätä päivää. Suomalaiset korkeakoulut tarjoavat verkko-opintoina lyhyitä 1 opintopisteen kursseja, joissa käsitellään miltei tietoiskumaisesti (eli lyhyesti mutta kattavasti!) tietty asia. Monelle MOOC-alusta on tuttu, ja itsekin olen käyttänyt sitä aiemmin (massive open online course). 

Tällä hetkellä kursseja on tarjolla kolmesta ajankohtaisesta teemasta (jotka menevät toki vähän myös päällekkäin): Muutoskyvykkyys, digitalisaatio ja vihreä siirtymä.

Saisiko olla vihreää siirtymää vai digitalisaatiosta – kurssitarjonta on laaja!

Mä valkkailin teille muutamia mua kiinnostavia maksuttomia kursseja MOOC-tarjonnasta:

Kurssivalikoimasta voi valita vaikkapa kurssin, jolla voi vaikuttaa suoraan omaan arkeensa ja jaksamiseensa. Esimerkiksi tämä Haaga-Helian: Hengitä maapalloa -kurssi vaikuttaa tarpeelliselta. Kurssilla tehdään harjoituksia, joiden avulla saa mielen pysähtymään keskellä hektistä arkea. (Mun pitää varmaan tehdä tuo kurssi seuraavaksi.)

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tarjoamat kyberturvallisuuden perusteet kuulostaa tällä hetkellä tosi ajankohtaiselta ja siltä, että jos olisi käynyt tuon kurssin, se voisi olla monessa yrityksessä valttikortti joko työpaikan saamiselle tai palkankorotukselle. Parhaimmillaanhan näissä käy niin, että johdannon jälkeen innostuu aiheesta ja päättää jatkaa opintoja. (Yhdelle mun kaverille kävi niin, että hän oli valmistunut historiasta maisteriksi, mutta sitten kyberturvallisuus alkoi innostaa ja nykyään hän on kovapalkkainen konsultti)

Mä innostuin myös tuosta Lyhyt johdanto droneteknologiaan -kurssista, joka voi olla hyödyllinen tosi monenlaisille työntekijöille, oli sitten valokuvaaja tai vaikkapa juristi (droneihin liittyy nykyään paljon lainsäädäntöä). Parasta tuossakin on, että kurssi koostuu kolmesta videosta, ei siis vaadi mitään massiivista opiskelusatsausta.

Opiskelin yhden opintopisteet kiertotaloutta!

Ihan ekana mä innostuin tästä Haaga-Helian Uutta puhtia liiketoimintaa kiertotaloudesta -kurssista, sillä ajattelin, että siitä on ihan suoraan hyötyä mun työssäni – ja oikeassa olin.

Ihan pieni tsemppipuhe: mulle vaikeinta kurssilla oli Moodleen sisäänkirjaantuminen. Mutta! Kun noudatin selvästi sähköpostista tulleita ohjeita, pääsin kuin pääsinkin kurssialueelle. Sen jälkeen kaikki oli helppoa ja miellyttävää.

Kurssi koostuu selkeistä muutaman minuutin videoista, joissa käydään läpi esimerkiksi kiertotalouden perhosmalli (biologinen ja tekninen kierto!) ja ympäristövaikutusten ymmärtäminen. Kurssi on suunnattu nimenomaan yrityksille, ja sillä muun muassa innovoidaan liiketoimintamalli, jossa käytetään kiertotaloutta. Entä mimmosen ansaintamallin tähän voisi kehittää?

Jos mulla olisi työntekijöitä, antaisin niille päivän, jolloin kävisivät tämän kurssin – se oli musta niin hyödyllinen!

Kuulokkeet korviin ja oppimaan!

Kurssit koostuvat lyhyistä videoista, podcasteista, webinaareista ja tehtävistä.

Kaikkiin MOOCeihin voi perehtyä tällä sivulla, johon eri ammattikorkeakoulujen kurssitarjontaa on koostettu. 

Musta on niin kutkuttava ajatus, että alan ammattilainen on miettinyt tarkkaan, mitkä jutut tietystä aiheesta kannattaa tietää ja paketoinut niistä helposti omaksuttavan kokonaisuuden mulle. Ei tarvitse edes lukea kokonaista kirjaa, riittää kun kuuntelee oikean ihmisen juttelut aiheesta. 

En voi muuta kuin suositella suuresti.

Kiinnostaa muuten: Oletteko ekan tutkinnon jälkeen kouluttautunut jotenkin lisää? Lyhyesti tai pitkästi?

Previous
Previous

Viikon kirja: Stalkkaamassa sukupolvea

Next
Next

Lokakuu: Turkua, metsää, Tamperetta