Käytetyn puhelimen matka alkaa, miten varmistaa tietoturva?

Kaupallinen yhteistyö: Elisa

Käytetyn puhelimen matka alkaa, miten varmistaa tietoturva1.jpeg

Minäpä ryhdyin viime viikolla todelliseksi kiertotalouden airueeksi ja kävin keräämässä naapureilta käytettyjä puhelimia pois. Se oli helppoa: postasin vain taloyhtiön Facebook-ryhmään viestin, ja puhelimia alkoi ilmestyä.

Sain yhdessä illassa kerättyä yhteensä 12 puhelinta, ja olisin varmaan saanut enemmänkin, jos olisin jatkanut painostustani. Hehehe.

Käytetyn puhelimen matka alkaa, miten varmistaa tietoturva2.jpeg

Kuten olen maininnut, Elisa on aloittanut tänä kesänä Luurit looppiin -kampanjan. Sen idea on yksinkertaisesti saada valtavat puhelinvarannot suomalaisten laatikoista, komeroista ja kaapeista kiertoon.

Tämä säästää paitsi ihan konkreettisia hiilipäästöjä, myös uusien luonnonmateriaalien louhimista. Puhelimissa on valtava määrä tärkeitä materiaaleja, kuten alumiinia, kultaa, siruja ja näytön lcd-tekniikkaa. Näitä materiaaleja voidaan hyödyntää, vaikkei puhelin enää toimisi.

Niinpä minä kävin pimputtelemassa ilmoittautuneiden ovikelloja ja keräsin puhelimet reppuun. Tämän jälkeen suuntasin Elisan liikkeeseen keskustaan ja droppasin käytöstä poistuneet puhelimet Elisan Luurit looppiin -kierrätysboksiin ja voilà, viikon (ellei koko kuukauden!) ympäristöteko oli tehty!

No, moni on kysynyt tietoturvasta. Kun tällaiseen Elisan keräyspötikkään tuuppaa käytettyjä puhelimiaan, niin miten voi olla varma, ettei kännykän syövereistä lähde jotkut vanhat nudet muistiinapanot patenttia odottavista huippukeksinnöistä?

Tätä minä lähdin kysymään Ida Nevalalta, joka on Elisan tytäryhtiö Fonumin markkinointiviestintäpäällikkö.

Hän vei minut vierailulle Fonumin ja Elisan tiloihin Helsingin Kallioon. Niiden seinien läpi kaikki käytetyt ja korjattavat puhelimet kiertävät. Se oli super kiinnostavaa!

Ida kertoi heti alkuun, että puhelimet kierrätetään aina asianmukaisesti ja luotettavien tahojen kautta. Vaihtoehtoja on muutama, mutta niihin sisältyy aina puhelimen datan täydellinen deletointi. (Paitsi ensimmäisessä vaihtoehdossa.)

Käytetyn puhelimen matka alkaa, miten varmistaa tietoturva4.jpeg

Puhelin menee rikki, mutta sen voi vielä korjata omaan käyttöön.

Jos puhelimen näyttö menee rikki tai sen akku alkaa reistailla (yleisimmät puhelimeen liittyvät ongelmat), luuri kannattaa viedä Fonumille. Siellä he osaavat arvioida, voiko puhelimen korjata heti odotellessa vai kaipaako se varaosia.

Fonum on muuten yhteistyössä Suomen suurimpien vakuutusyhtiöiden kanssa, mikä tarkoittaa sitä, että he hoitavat vakuutuspapereita eikä ihmisen itse tarvitse ilmoittaa kotivakuutukseensa. Ilokseni kuulin, että vakuutusyhtiöt preferoivat aina korjaamista.

Koko Fonum perustettiin aikanaan vuonna 2012 siksi, että puhelimia pitäisi voida korjata nopeasti eikä niin, että ne pitää lähettää jonnekin ja olla ilman puhelinta pari viikkoa. Yleensä Fonumilla voivat vaihtaa näytön tai akun siinä odotellessa.

Itse olen vaihtanut nimenomaan akkua puhelimesta, yleensä kerran tai pari per puhelin. Ei ole mitään järkeä ostaa kokonaan uutta puhelinta, kun kyse on vain akun kestosta.

Käytetyn puhelimen matka alkaa, miten varmistaa tietoturva5.jpeg

Puhelin ei vastaa enää omia käyttötarkoituksia

Suosin sitä, että kaikki käytetään itse loppuun. Mutta ymmärrän realiteetit. Vaikkapa joissain duuneissa tarvitaan aina uudempaa puhelinta ja siksi vanhasta pitää päästä eroon. Tällöinkin oma puhelin kannattaa viedä Fonumille tai tehdä netissä arvio siitä, millä Fonum voisi ostaa puhelimen.

Kerron tästä seuraavassa postauksessa enemmän, mutta pääsin tutustumaan Fonumin korjaustehtaalle, jossa vanhat puhelimet testataan ja fiksataan käyttökuntoon.

Fonum myy käytettyjä puhelimia. On esimerkiksi pelkästään järkevää ostaa vaikkapa lapselle käytetty puhelin. (Arvaatte kyllä miksi.) Ja minusta ihan aikuisellekin se on järkevää!

”Ihmiset ovat tottuneet ostamaan autonsa käytettynä. Ihan yhtä lailla puhelinkin on käyttöesine, jonka voi ostaa käytettynä”, Ida pointtasi hyvin.

Fonumin käytetyt puhelimet käyvät läpi 52-kohtaisen testauksen, johon sisältyy täydellinen datan poistaminen. Elisa ja Fonum kehottavat ihmisiä deletoimaan tiedot kierrätykseen tuoduista puhelimista, mutta tiedot kyllä joka tapauksessa poistetaan puhelimista ihan tuossa Helsingin Kaarlenkadulla. (Näin omin silmin, miten tämä tapahtuu.)


Käytetyn puhelimen matka alkaa, miten varmistaa tietoturva6.jpeg

Puhelin on täysin vanhentunut tai tuhoutunut

Tällöinkin puhelimen voi viedä Fonumille tai sitten laittaa tuohon Elisan Luurit looppiin -keräysboksiin. Pointtina on se, että käyttökelvottomasta puhelimesta ei enää saa rahaa itselleen – mutta kiertoon se kannattaa silti laittaa! Juuri siitä syystä, että arvokkaat materiaalit saadaan kiertoon.

”Metallit yleensä sulatetaan ja esimerkiksi lcd-tekniikkaa voidaan käyttää sellaisena uudestaan suoraan”, Ida kertoi.

”Meillä on luotettava kumppani Euroopassa, jonne puhelimet lähetetään kiertoon. Saamme jokaisesta kierrätetystä puhelimesta tiedon, mihin se menee ja sertifikaatin, että siitä on data poistettu.”

En ollut ajatellut, että tämä voi liittyä kierrätettyihin puhelimiin, mutta tosiaan, EU:n GDPR-asetus vaikuttaa tähänkin, ja on ihan laissa, että ihmisten dataa ei saa kerätä miten sattuu.

”Emme halua säilyttää kenenkään tietoja, jo pelkästään siksi puhelimet tyhjennetään aina täydellisesti.”

Seuraavassa postauksessa kerron enemmän, mitä puhelimelle tapahtuu, kun se toimitetaan Elisan kierrätysboksiin tai Fonumille. Se on kiertotaloutta parhaimmillaan!

Lue myös:

Miksi puhelin kannattaa laittaa kiertoon?

95 kiloa hiiltä laatikossa – puhelimen hiilijalanjälki on iso!

Miten pörssifirma varmistaa, että se toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti?

Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Previous
Previous

Vanha puhelin saa uuden (testatun) elämän

Next
Next

Kesän parhaat sukupolviromaanit + BookBeatin koodi