Eettinen sijoitus tuulivoimaan: Lumituuli
Mun tarkoitukseni oli jatkaa vastuullisen sijoittamisen postaussarjaa rahastosijoittamisella, mutta mun on otettava tähän väliin yksi kiinnostava case-esimerkki eettisestä sijoittamisesta joukkovelkakirjan avulla. Joukkovelkakirjat ovat siis velkoja, jotka yrityksen tulee maksaa takaisin lainan antajalle. Veloille taas maksetaan korkoa. Jos laittaa joukkovelkakirjaan rahaansa, se on sidottu siellä sovitun ajan, kunnes yrityksen täytyy maksaa laina takaisin. Sen sijaan vaikka osakkeita ostaessa yhtiön ei tarvitse maksaa mitään erityistä tuottoa (eli osinkoa) osakkeen ostajalle. Yhtiö kuitenkin toki voi maksaa, ja moni maksaakin. Joukkovelkakirjoihin sijoittaessa kannattaa olla suhteellisen perillä siitä, millaiseen yhtiöön rahaansa lainaa, jotta sen saa aikanaan takaisin.
Seuraava esimerkki vaikuttaa mielestäni hyvältä joukkovelkakirjalainalta. Kyse on pienestä suomalaisesta tuulivoimayhtiöstä nimeltä Lumituuli, johon voi sijoittaa 15.5. saakka tai kunnes laina tulee täyteen. (Siksi kirjoitan tämän postauksen nyt.)
Mainitsin jo edellisessä postauksessa, että olen jutellut ja käynyt meilinvaihtoa Lumituulen toimari Sampsa Harion kanssa. Viimeistään siinä vaiheessa ymmärsin, että kyseessä on hauska tyyppi, kun se kirjoitti yhdessä meilissä, miten "tavalliset sijoittamisblogit ovat vähän kammottavaa luettavaa, kun siellä nuoret miehet pohtivat, millä keinoin rikastuisi nopeimmin. Tuli kauppisajat mieleen!"
Hahaha, jep. Muakaan ei kiinnosta, miten mä "rikastuisin nopeimmin", vaan kiinnostaa, miten voisin sijoittamalla edistää sekä omaa taloudellista hyvinvointia että planeetan hyvinvointia.
Kuten viime postauksesa mainitsin, mielestäni kaikkein eettisintä sijoittamista on se, että edistää hyvisfirmojen toimintaa maailmassa. Lasken Lumituuli Oy:n tällaiseksi firmaksi. Se on vuonna 1998 perustettu suomalainen tuulisähköä tuottava ja myyvä yhtiö. Ensimmäinen mylly rakennettiin 1999, ja syksyllä 2014 kaksi tuulivoimalaa lisää.
Yhtiö toimii joukkorahoituksella: sekä osakeannilla että lainoilla, joista yhtiö maksaa yksityishenkilöille korkoa noin 100 000 euroa vuodessa. Lumituuli on ensimmäinen kuluttajien omistama tuulisähköyhtiö ja sillä on yli 1200 osakasta, jotka käyttävät yhtiön tuottamaa sähköä. Lumituulelle on myönnetty Yhteiskunnallisen yrityksen merkki. Sen voi saada yritys, jonka ensisijainen tavoite on ratkoa yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia. Yhtiö on voitollinen, mutta yhtiöjärjestyksen mukaisesti yhtiön tuotot on käytettävä uusiin tuulivoimainvestointeihin. Jokainen yhtiölle maksettu euro on siis investointi lisätuulivoimaan.
Mä itse käytän kotonani tuulisähköä, ja pidän sitä lähtökohtaisesti järkevänä ja eettisesti kestävänä valintana. Lumituulen toinen mylly on merellä, toinen maalla. Niiden sijoittelussa on otettu ymäpristö huomioon, ja esimerkiksi Oulunsalo-Hailuoto-merituulipuiston kehittämisestä luovuttiin siksi, että se olisi häirinnyt paikallisten lintujen ruokailua.
Miten Lumituuleen voi sitten sijoittaa? Kyse on debentuurilainasta. Se tarkoittaa joukkovelkakirjaa, joka on pankkilainoille maksujärjestyksessä toissijainen eli mahdollisissa maksuongelmissa se maksetaan takaisin vasta pankkilainojen jälkeen. Nyt yhtiö laskee liikkeelle uutta debentuurilainaa korkeintaan miljoona euroa 5 % korolla ja kiinteällä viiden vuoden laina-ajalla, jonka jälkeen laina maksetaan takaisin. Minimisijoitus on 1000 euroa.
Toisin sanoen: jos tuonne sijoittaa nyt tonnin, saa joka vuosi tuottoa 50 euroa (miinus 30 % pääomavero, eli 35 euroa). Jos taas sijoittaa 10 000 euroa, saa vuosituottoa 500 euroa (miinus verot, eli 350 euroa). Viiden vuoden jälkeen saa lainaamansa rahat takaisin. Viiden prosentin tuotto on mielestäni oikein kelpo tuotto, kun se tulee vakiona. Mutta kuten kaikessa sijoittamisessa, niin totta kai tässäkin on riski, että menettää rahansa.
Sijoitus on myös siitä suht turvallinen, että valtio maksaa tuulivoimasta syöttötariffeja, mikä tarkoittaa suomeksi sitä, että veronmaksajat subventoivat tuulivoimaa silloin, kun sähkön hinta on matalalalla. Tämä poliittinen päätös on tehty siksi, että Suomeen halutaan lisää tuulivoimaa. Ja mielestäni tämä on ihan oikein! Valtion maksama tuki on vakaa seuraavat 12 vuotta, sen jälkeen taas katsotaan uudestaan. Eli siinä mielessä joukkovelkakirjalainaan sijoittaminen tuntuu turvalliselta.
Syy, miksi Lumituuli rahoittaa toimintaansa mieluummin debentuurilainalla kuin pankkilainalla on se, että pankkilaina on suurin piirtein saman hintaista (pienyritykset maksavat korkeampia korkoja kuin vaikka asuntosijoittajat), mutta sen korko voi seuraavan 5 vuoden aikana nousta. Nyt yritys haluaa lukita korkomenot kiinteälle tasolle. Toiseksi Lumituuli haluaa mieluummin tarjota mahdollisuuden sijoittaa tuulivoimaan sen sijaan, että jakaisi rahat pankille.
Mä tykkään kokeilla kaikenlaisia tällaisia juttuja, eli sijoitan hyvisyrityksiin rahaa, jonka menettäminen ei tunnu mun arjessani muuta kuin henkisenä tappiona. Tonnin sijoitus tietenkin iso raha, mutta ajattelin nyt laittaa ainakin sen, koska olen saanut säästettyä sijoitukseen tarkoitettavaa rahaa tuon summan, eli jonnekin se kuitenkin joutaisi tässä kuussa! Ja tosiaan, pidän tätä nimenomaan sijoituksena enkä hyväntekeväisyytenä, sillä odotettavissa on tuo viiden prosentin vuosituotto. Jos innostuu, niin sijoittamisesta Lumituuleen voi lueskella lisää yhtiön nettisivulla. Oletteko sijoittaneet joukkovelkakirjalainojen avulla johonkin?
Lue myös:
Vastuullinen sijoittaminen: tiedä ainakin tämä
Kuvat: Olin toivonut, että keksisin jonkun keinon käyttää näitä hauskoja Kaisaniemen puistossa otettuja kuvia, mutta mitään sopivaa aihetta ei ollut. Onneksi tuon yrityksen nimi on Lumituuli! Vähän rautalankaa!
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN