Aion tyhjentää Häpeän laatikon
Kaupallinen yhteistyö: Traficom
Meillä on kotona tv-tason alla lipaston laatikko, jota olen kutsunut Häpeän laatikoksi. Näette sen alla olevassa kuvassa.
Jep, se on täynnä kaikenlaista vanhaa johtoa, laturia ja elektroniikkaromua. Siellä on rikkinäinen modeemi ja mun kahdeksan vuoden takainen Mac-tietokone (rikki sekin). Laatikon sisältö on minun ikuisella “to do” -listalla, eli: vie nämä elektroniikkakierrätykseen.
Elektroniikan kierrättäminen on helppoa ja tärkeää
Mutta miten? No itse asiassa tämä ei ole vaikeaa. Kuten Traficomin (eli Liikenne ja viestintäviraston) sivuilla kerrotaan, kaikki elektroniikkalaitteet voi maksutta palauttaa kierrätykseen mihin tahansa elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen, jotta niiden materiaalit voidaan käyttää uudelleen. Myös televisiot voi kierrättää ilmaiseksi.
(Sen sijaan sekajätteeseen ei kuulu mikään sähkölaitejäte, ja haluan ilmaista syvän paheksuntani niitä laiskamatoja kohtaan, jotka aina välillä dumppailevat meidän jätekatokseen telkkareita tai vaikka videonauhureita. Jos olet jaksanut jotain ostaa, niin kyllä se pitää jaksaa myös kierrättää ihan itse!)
Lähimmän kierrätyspisteen löytää hyvin helposti Kierrätysinfon palvelusta. Kun klikkaan kohdan sähkölaitteet, näen että lähin kierrätyspiste on alle kilometrin päässä kotoani, Kyläsaaren kierrätyskeskuksessa.
Olen pitkin vuotta puhunut siitä, että vanhat puhelimet pitää saada kiertoon muun muassa arvokkaiden maametalliensa takia, mutta samaan aikaan olen hillonnut vanhaa tietokonetta kaapissani.
No, haluan myös vähän lesoilla reippaudellani: Laitoin alkusyksystä taloyhtiömme FB-ryhmään kyselyn, onko kellään kaapeissa vanhoja puhelimia, voin viedä kiertoon. (Traficom muuten suosittelee, että viedessään puhelimen kierrätykseen palauttaa puhelimesta tehdasasetukset, jotta saa omat tiedot hävitettyä.)
Olin ajatellut, että hoidan koko taloyhtiön vanhat luurit kierrätykseen kertaheitolle. No, ei se ollutkaan ihan niin helppoa: nyt niitä on tipahdellut pitkin syksyä tänne meille kotiin (Josi on tosi iloinen asiasta), ja minä olen nohevana naisena käynyt sitten viemässä niitä kiertoon.
Älyä myös uusiin älyostoksiin
Traficom haluaa muistuttaa paitsi vanhojen laitteiden kierrätyksestä, myös muutamasta jutusta liittyen uusien älylaitteiden ostamiseen:
Jos ostat älylaitteen, kysy myyjältä sen tietoturvasta, esimerkiksi onko laitteessa Tietoturvamerkki – kannattaa myös kysyä, saako tietoturvaa päivitettyä.
Jos ostat langattoman laitteen (kuten älypuhelimen, langattomat kuulokkeet ja kaiuttimet tai radio-ohjattavat laitteet, kuten kauko-ohjattavat lelut), niin varmista, että siinä on CE-merkintä.
Jos taas ostat dronen, opettele sen käyttöön liittyvät säännöt.
Ylipäänsä: kannattaa aina miettiä, tarvitseeko just nyt uutta elektroniikkaa. Jos vanha televisio toimii nyt ja tulevaisuudessa HD-siirtymän jälkeen, niin tarvitseeko vaihtaa isompaan, kun mieli tekee?
Fun fact: en ole aikuisiälläni koskaan ostanut telkkaria, vaan aina vastaanottanut jonkun toisen käytetyn television. Esimerkiksi nykyinen televisiomme on papan vanha. Otin sen meille, kun tyhjensimme hänen kotinsa viime kesänä.