Taloyhtiö voi säästää valtavasti energiaa ilman isoja remppoja
Kaupallinen yhteistyö: Vahanen
Olen tänä keväänä innostunut valtavasti taloyhtiön energia-asioista. (Vielä vuosi sitten en olisi uskonut kirjoittavani tätä lausetta.) Vietin juuri neljä tuntia siivoten kotia ja kuunnellen Isännöintiliiton Energiaseminaaria. Tajusin muutaman aika ison asian asumiseen liittyen:
Asumisen hinta nousee, sillä seuraavien vuosien aikana sekä lämmitys että vesi hyvin todennäköisesti kallistuvat. Tähän syyt ovat esimerkiksi investoinnit (vaikkapa Helsingissä vesijohdot ovat heikossa kunnossa ja kaipaavat rankkaa remonttia). Lisäksi energiavero noussee, sillä Suomesta pyritään saamaan hiilineutraali maa vuoteen 2035 mennessä ja tämän jälkeen peräti hiilinegatiivinen.
On kaikkien etu, että talojen ja veden lämmittämiseen kuluisi jatkossa yhä vähemmän energiaa. Tähän on tarjolla sekä keppiä että porkkanaa – ja hyvä niin. On kuitenkin selvää, että energia-asioista kannattaa olla hereillä juuri nyt.
Ajattelen taloyhtiön energia-asioista, että:
Minulla on oikeasti konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa niihin.
Energiasäästöt ovat suoraa rahan säästämistä (ja pidän rahan säästämisestä).
Energiasäästöt ovat yksi suurimmista ilmastoteoista, joihin minä voin elämässäni vaikuttaa. Kyse ei ole enää vain siitä, että minä yksikseni veivaisin patteria pienemmälle, vaan paljon isomman mittakaavan asiasta.
Ja koska haluan tietenkin innostaa mahdollisimman monet tähän mukaan (sillä tällöin vaikutus on suurempi), niin teen tänä keväänä – ennen taloyhtiön vuosikokousten aikaa – postaussarjan taloyhtiön energia-asioista.
Postaussarja taloyhtiön energiasta
Minulla on yhteistyökumppanina seuraavassa kolmessa postauksessa suomalainen rakennus- ja kiinteistöalan konsulttikumppani Vahanen-yhtiöt. Jos teitä kiinnostaa jotkin energia-aiheet, niin laittakaa blogiin tai instaan kommenttia, niin yritän käsitellä myös niitä (vähän samalla tavalla kuin toissa keväänä tein sen Muovi-postaussarjan).
Ajattelin käsitellä seuraavia aiheita:
Miten taloyhtiön energiankulutukseen voi vaikuttaa ilman investointeja?
Mitä investointeja taloyhtiön kannattaisi tehdä ja milloin ne ovat rahan arvoisia
Mitä on ARA-rahoitus ja miten taloyhtiö voi saada sitä?
Tässä ensimmäisessa postauksessa kirjoitan siis siitä, mitä taloyhtiöissä voidaan tehdä energia-asioiden suhteen pienellä rahalla ja vaivalla, niin, ettei lähdetä remonteeraamaan mitään. Haastattelin aiheesta Vahasen energia-asiantuntija Matti Hellgréniä.
Mihin energia kuluu?
Taloyhtiöissä on yllättävän paljon asioita, joita voidaan parantaa ilman sen suurempia remppoja tai rahanmenoa. Nykypäivänä tekniset järjestelmät ja laitteet ovat yhä monimutkaisempia, tehokkaampia ja parempia, mutta samaan aikaan huoltoyhtiön tyypit eivät välttämättä osaa käyttää niitä kunnolla – ja niinpä säädöt ovat usein vähän sinnepäin.
“Minulla on tapana sanoa puolileikillään, että yksi parhaista energiaa säästävistä toimenpiteistä on ottaa huollolta teknisten tilojen avaimet pois, niin etteivät he pääse ropaamaan säätöjä”, Hellgrén sanoo.
Vahasen asiantuntijat tekevät taloyhtiöille Energiatehokkuustarkastuksia, joissa tarkastetaan laitteiden asetusarvot ja säätökäyrät, venttiilien ja pumppujen kunto ja toiminta, siirtimen tiiveys, paisuntasäiliön paine ja lämpötila.
“Säätökäyrän ja asetusarvojen trimmaaminen sopiviksi on lähestulkoon ilmaista energiansäästöä”, Hellgrén kertoo.
Lisäksi konsultaatioon kuuluu se, että huoltoa opastetaan kunnolla laitteiden käytössä ja analysoidaan, mihin energia kuluu. Lopuksi taloyhtiölle raportoidaan viat ja mikäli jotain laitetta käytetään väärin, rikkinäiset laitteet ja mahdolliset uusimistarpeet.
Konsultti tekee myös ehdotuksen siitä, mitä isompaa remonttia taloyhtiössä voitaisiin tehdä, mikäli siihen päätettäisiin ryhtyä.
No, kaikki taloyhtiöt eivät tietenkään pysty ryhtymään mihinkään sen suurempiin remppoihin. Meillä on esimerkiksi putki- ja sähköremontti tehty vajaa kymmenen vuotta sitten, enkä tiedä, miten vaikkapa johonkin maalämpöremonttiin suhtauduttaisiin. Tosin olen nyt vakaasti päättänyt kokeilla keväällä, josko hallituspaikka lohkeaisi, ja ainakin tätä voi kysyä kevätkokouksessa. Ja aina näistä kannattaa kysyä!
Joka tapauksessa, vaikkei isompiin remontteihin ruvettaisi, niin jo se, että kaikki monimutkaiset lämmityslaitteet on säädetty juuri kyseisen taloyhtiön kannalta optimaaliseen asentoon, säästää usein jo paljon energiaa. Vähän sama kuin että jos minä pyöräilen alamäkeen ykkösvaihteella ja mietin, että miksi joudun vispaamaan jalkoja niin paljon (tai ylämäkeen seiskavaihteella ja ihmettelen, miksi on niin raskasta).
Tätä Energiatehokkuuskartoitusta ei muuten kannata sekoittaa perinteiseen taloyhtiön energiakatselmukseen, joka on paljon raskaampi ja kalliimpi versio – usein sellaisessa tarkastellaan aivan liikaa asioita verrattuna siihen, mistä taloyhtiö hyötyisi.
Tämä Vahasen Energiatehokkuuskartoitus suunniteltiin sitä varten, että se olisi kevyt tilata mille tahansa taloyhtiölle. Sen työnimi oli “Tonnin tarkastus”, mutta siitä luovuttiin, sillä jotkut tarkastukset maksoivat vähemmän ja toiset vähän enemmän, riippuen tietenkin taloyhtiöstä. Mutta kartoituksen hintaluokka pyörii näissä lukemissa – eli varsinkaan ison taloyhtiön budjetissa hinta ei ole suuri. (Esimerkiksi meillä on suht iso yhtiö.)
“Jos ei tiedetä, mihin ja milloin energia ja vesi kiinteistössä kuluu, ei voida ratkaista ongelmia”, Hellgrén sanoo.
Hänen mukaansa ihan pelkästään sillä, että laitteita käytetään ja huolletaan oikein, voidaan säästää 10–30 prosenttia energiankulutuksessa.
Asukkaat voivat vaikuttaa itsekin energiankulutukseen
Hellgrénin kokemus on, että ihan jo sillä, että asukkaat tajuavat oman toimintansa vaikutuksen talon energiankulutukseen ja toimivat fiksusti, voidaan saada viiden prosenttiyksilön energiasäästö.
“Sen sijaan, jos asukas toimii tyhmästi, vain taivas on rajana energian kulumiselle”, Hellgrén sanoo.
Otetaan esimerkki: asunnon patterit ovat aivan täysillä, ja asunto kuumenee, minkä jälkeen asukas tuulettaa lämpöä pois – ja patterit hohkaavat lisää lämpöä harakoille.
Energiansäästön kannalta tämä on huonompi homma, mutta olen huomannut, että tämä on myös tosi yleistä. Samaan aikaan muissa asunnoissa taas saattaa olla tosi kylmä, ja sitten taloyhtiön kaikkien kämppiä lämmitetään niiden kylmimpien asuntojen säädöillä.
“Jos koti on ylilämmin, siitä pitää ilmoittaa huoltoyhtiölle eikä vain tuulettaa lämpöä pois. Liian lämmin asunto voi olla myös merkki siitä, että patteriverkosto pitäisi perussäätää kuntoon, mikä tosin on jo vähän isompi investointi.
”Kodin lämmitykseen vaikuttaa myös sellainen käytännön juttu kuin että patterin edessä ei ole ylimääräisiä asioita. (Kaikki ruotsalaiset kaverini osaavat vain yhden lauseen suomeksi: “Ei saa peittää.” Kehotus lukee myös ruotsalaisten patterien päällä – ja syystä!)“
Eräs asukas valitti juuri, että kodissa on kylmä. Sitten kävi ilmi, että patterin edessä on sohva. Patterien venttiilit täytyy olla esillä, muuten termostaatin lämpötilan mittaus ei toimi.”
Jos patterin edessä on vaikka verho, niin termostaatti kuvittelee, että huone on lämpimämpi kuin mitä oikeasti, jolloin patteri ei menee turhan viileälle.
Myös veden kulutuksella voi vaikuttaa paljon, sillä rakennuksen lämmönkulutuksesta neljännes kuluu lämpimään käyttöveteen. Pienikin hanavuoto tai vessanpöntön valuttaminen tulee nopeasti kalliiksi, ja tällaisesta pitäisikin laittaa heti viestiä huoltoyhtiölle. (Heh, tässä kohdassa tunsin piston syömessäni, meidän bideesuihku vuotaa. Pitää korjata se heti.)
“Eikä suihkuun mennä lämmittelemään tai vettä valuteta samalla kun pestään hampaita.”
Monilla pienillä jutuilla voi tehdä paljon säästöä, jos kaikki taloyhtiössä ryhtyvät niihin. Minusta on hyvä, että vesimaksua aletaan pikkuhiljaa periä yhä enemmän käytön eikä pääluvun mukaan, sillä usein raha motivoi ihmisiä parhaiten henkilökohtaiseen tsemppaamiseen näissä arjen pikkujutuissa.
(Ainakin minua se motivoi! Haha.)
Ongelmat jäävät kiinni kulutusseurannassa
Energian kulutuksen seuranta on taloyhtiön kannalta super tärkeää. Sillä voi nähdä heti, onko hommat kunnossa.
“Mielestäni energiatodistuksen ei pitäisi olla lakisääteinen, sen sijaan tasokkaan kulutusseurannan pitäisi olla”, Hellgrén sanoo.
Hänen mielestään energiatodistus ei kerro rakennuksen energiatehokkuudesta juuri mitään verrattuna kulutusseurantaan.
Meilläkin on taloyhtiössä energian kuluseurantaa, mutta oman kokemukseni mukaan se tarkoittaa sitä, että keväällä taloyhtiön yhtiökokouksessa papereissa lukee, että “tämän verran energiaa meni, lämmintä vettä kului enemmän kuin viime vuonna” ja that’s about it. Käytännössä kulutusseurannan hyöty tuntuu olevan se, että tiedetään paljonko rahaa kannattaa seuraavana vuonna budjetoida energian kulutukseen.
Hellgrénin mielestä tämän tyyppinen kulutusseuranta ei ole oikeastaan seurantaa vaan jälkikäteen tehtävää toteamista. Siitä ei ole energiansäästön kannalta mitään hyötyä.
Nykyään on olemassa helppoja ja edullisia palveluita tarkkailla energiankulutusta ihan tuntitasolla. Esimerkiksi Vahaselta saa taloyhtiöön jo ihan noin kolmensadan euron vuosimaksulla sähkön, lämmön ja vedenkulutuksen seurannan.
Seuraamalla kulutusta voidaan bongata taloyhtiöstä nopeasti ongelmat. Jos vaikka vedenkulutus kasvaa yhtäkkiä paljon, yhtiössä voi olla vesivuoto jossain kohdassa. Jos energiaa tai vettä alkaa kulua yhtäkkiä yllättävän paljon, ohjelma hälyttää automaattisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoto tai säätövika voidaan myös korjata heti seuraavana päivänä – ja rahelssia säästyy!
Taloyhtiö tarvitsee puolueetonta tietoa
Mikä tällaisissa ulkopuolisissa konsulttifirmoissa, kuten Vahasessa on erityisen hyvä taloyhtiön kannalta, on se, että ne eivät oikeastaan myy mitään remonttia tai laitetta.
Jos riippumaton konsultti on sitä mieltä, että taloyhtiön energiajutut ovat reilassa eikä niihin saataisi sen rahanarvoisia säästöjä remontilla, niin se ei sellaista ehdota. Riippumaton asiantuntija ei lupaile liikoja tai lähde myymään pakolla mitään laitetta, josta ei sitten lopulta olekaan niin suurta rahan tai energian säädön hyötyä.
Toisaalta aika moni taloyhtiö myös hyötyisi modernista energiaremontista – sellaiset maksavat itsensä yleensä aika nopeasti takaisin.
Mutta niistä puhun seuraavassa postauksessa lisää!
Lue myös muut taloyhtiön energiapostaukset:
Aurinkopaneelit vai maalämpö? Milloin kannattaa ryhtyä isoon energiaremonttiin?