Saippuasarja pelastaa tyttövauvat

adidakset3.jpg

Sillä hetkellä, kun sikiö valikoituu naispuoliseksi (mikä se hetki sitten lieneekään), sen todennäköisyydet selvitä maapallolla huononevat. Esimerkiksi Intiassa puuttuu erään arvion mukaan 45 miljoonaa tyttöä ja naista, ja siellä on 109 poikaa jokaista 100 tyttöä kohden. Vuonna 2010 Kiinassa oli oli 119 poikaa jokaista 100 tyttöä kohden. 

Sukupuolijakauma vinoutuu maassa, kun kolme asiaa tapahtuu samalla kertaa:

1. Perheet haluavat pojan, jos kulttuurissa naiset muuttavat miesten perheisiin asumaan avioituessaan.

2. Kun syntyvyys on matala. (Jos perheeseen syntyy vaikka kuusi lasta, on hyvin todennäköistä, että perhe saa myös haluamansa pojan ilman sen suurempaa suunnittelua.)

3. Sikiönseulonta ja abortit ovat helposti saatavilla.

adidakset.jpg

Nyt luin kuitenkin hyviä uutisia!

Viime vuosien aikana tämä vääristynyt sukupuolijakauma on alkanut mennä parempaan suuntaan. Economistissa oli kiinnostava artikkeli aiheesta, ja sitä mää nyt tässä teille itse asiassa referoinkin. Innostuin ja ilahduin siitä niin kovin nimittäin!

Sille on monta yksittäistä syytä, miksi tyttöjen annetaan taas syntyä ja elää. Ensinnäkin, kaupungistuminen johtaa siihen, että lapset muuttavat joka tapauksessa omiin asuntoihinsa naikkeliin mennessään, joten ei ole niin väliä, syntyykö perheeseen tyttö vai poika. Urbaanit lapset tukevat vanhempiaan lähettämällä rahaa, ei tekemällä peltotöitä, ja siinä tytöt ovat ihan yhtä hyviä kuin pojatkin.

adidakset4.jpg

Epäsuhtainen sukupuolijakauma on jopa ajanut maaseutujen miehet ahdinkoon avioliittomarkkinoilla: naisia on liian vähän, ja nekin harvat muuttavat kaupunkiin kiinnostavan elämän perässä. (Miksi tämä kuulostaa niin tutulta? :D )

Valtio on toki yrittänyt tehdä kaikenlaista: Sukupuoleen perustuvia abortteja yritetään kieltää ja julistevalistuskampanjoilla yritetään estää ihmisiä abortoimasta tyttöjä. Mutta nämä on tekohengitystä.

Se, millä on oikeasti valtaa ja vaikutusta, on populaarikulttuuri. Ja nimenomaan televisio.

adidakset5.jpg

Esimerkiksi Intiassa eräällä alueella 51 prosenttia naisista katsoo saippuaoopperaa nimeltä Na Aana Is Des Laado (Älä tule tähän maahan, rakastettu tytär). Sarjassa käsitellään tyttärien kammottavaa kohtaloa, yhdessäkin jaksossa isä tappaa tyttönsä hukuttamalla tämän maitoon. Vertailun vuoksi: Vain 5 prosenttia saman alueen naisista oli nähnyt valtion valistusvideon tasa-arvosta. Sarja on tuonut paljon sympatiaa tyttöjä kohtaan ja avannut ihmisten silmät näkemään enemmän tyttöjen ihmisarvoa.

Toki tämä kuulostaa vähän yksinkertaistetulta, mutta kyllä tv-sarjat ihan Suomessakin toimivat erinomaisena valistuskeinona. Itse opin aikanaan vaikkapa homoseksuaalisuudesta Salkkareiden Kallea katsellessa.

Ei siis ole aivan sama, mitä saippuasarjoissa tapahtuu!

 

 

Mitä saippuasarjat ovat opettaneet teille?

 

 

Lue myös:

Poikalapsen vanhemmat pystyvät todennäköisemmin yhdessä (say whaat!)

 

 

Kuvat: Alppu sai syntymäpäivälahjaksi Addut, ja nyt fiilistelen sitä, että meillä molemmilla on sellaiset!

 

 

Juliaihminen Facebookissa // Juliaihminen Instagramissa // Juliaihminen YouTubessa // Juliaihminen Bloglovinissa

 

 

Previous
Previous

Näin säästin 10 000 € vuodessa

Next
Next

Sofian baby showerit