Vakoilemme lintuja
Mainos: Birdlife Suomi
On vaikea unohtaa sitä kertaa, kun olimme lasten kanssa Lammassaaressa ja lapseni kysyi, että äiti mikä tuo lintu on. Ajattelin, että siinä lentää jokin eksoottinen yksilö, joten päätin nohevana toimittajana kysyä lähellä kiikareidensa kanssa tiirailevalta lintubongarilta.
“Varis.”
Asia selvä!
Pidän linnuista, mutta en ole koskaan juuri opetellut tunnistamaan niitä. Voisin kyllä ryhtyä. Ehkä joskus.
Mutta ai vitsit mä ilahduin, kun keskustelin Birdlife Suomen Lauran ja Inkan kanssa huomenna alkavasta Lasten lintuviikosta (13.–19.5.).
Näkökulma on käännetty toiseen suuntaan: Ei tarvitse tunnistaa lajeja, riittää kun katsoo, mitä linnut tekevät.
Siinä ei tarvitse tunnistaa lajeja, riittää kun vaklaa lintujen kevätpuuhia!
Lasten lintuviikon valmiiden materiaalien avulla kuka tahansa voi viedä lapset linturetkelle omaan lähiympäristöön. Ideana on etsiä merkkejä lintujen pesinnästä, joka on juuri nyt toukokuussa vauhdissaan.
Ei tarvitse löytää pesää, merkit riittävät:
Lintu laulaa.
Lintu hakee tai kantaa pesämateriaalia (esim. oksa, heinä, sammal).
Lintu rakentaa pesää.
Lintu menee usein mahdolliseen pesäpaikkaan (esim. räystään alle).
Lintu hautoo pesässä (istuu paikoillaan)
Lintu kantaa ruokaa (esim toukkia).
Lintu varoittelee tai hyökkäilee kohti petoa (esim varista).
Pesä tai pönttö, josta kuuluu poikasten ääniä.
Poikasia, jotka ovat jo lähteneet pesästä.
Lintuviikon perimmäinen ajatus on kiva. Lintujen bongailu tukee lasten luontosuhteen muodostumista, ja näinä päivinä se on musta älyttömän tärkeä asia.
Välillä sitä miettii, että miten luontosuhde muodostuu, kun me asutaan kaupungissa. Mä olen asunut lapsuuteni keskellä metsää, niin se on tullut ikään kuin pakolla mukaan. On kuitenkin ilahduttavaa, miten paljon kaupungissakin on lintuja – vielä.
Monihan niistä alkaa olla uhanalainen (ja meinasin pyörtyä, kun kuulin, että jopa metsäorava meinaa siirtyä uhanalaisten listalle – MITÄ TÄÄLLÄ TAPAHTUU?!!!!!).
Mutta ei mennä uhkakuviin vaan fiilistellään lintuja! Me ryhdyttiin taloyhtiön kanssa tänä talvena ruokkimaan lintuja. Lisäksi me ollaan ripustettu mökille pari linnunpönttöä.
Sen jälkeen olen huomannut, että linnunpönttöjä löytää täältä kaupungistakin ilahduttavan paljon!
Mutta hei, suosittelen tekemään Lintuviikon bongausretken, ilmaisia matskuja on on Birdlifen sivuilla paljon (helppo printata tuolta) ja saitin kautta kannattaa myös ilmoittaa havainnoistaan – ihan vain jo siksi, että osallistuneiden kesken arvotaan kivoja palkintoja. (Huom! Tapahtuman kaikki olennaiset materiaalit löytyvät myös ruotsiksi ja englanniksi.)
Birdlife Suomesta vielä sen verran, että se on kaikkien linnuista kiinnostuneiden kansalaisjärjestö. Sen tavoite on on linnustonsuojelun, lintuharrastuksen ja tutkimuksen avulla edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja kestävää kehitystä.
Kova!