15 kirjasuositusta BookBeatista (ja ilmaiskoodi)

bookbeat.jpg

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Tiedätte sen tunteen, kun istahtaa lentokoneeseen pitkänmatkan lennolle ja alkaa plärätä viihderuudun tarjontaa. "Mä haluan katsoa tuon elokuvan! Ja tuon. Ja tuonkin!" Sitten alkaa pelätä, että kymmenen tunnin lento on liian lyhyt. (Okei, lapsen kanssa lentäminen kyllä tappaa sen tunteen aika nopeasti.)

Kun avasin BookBeat-sovelluksen ensimmäistä kertaa, iski samainen fiilis. Mä haluan kuunnella ja lukea nämä kaikki. Sitten alkoi vähän ahistaa, koska tarjontaa oli liikaa. (Päätösten tekeminen on joskus mulle niin raskasta, jopa lukemiensa kirjojen osalta.)

bookbeat8.jpg

Mutta sitten puhuttelin itseäni ja rauhoituin, sillä tässähän eletään kulttuurikodin arkea. Vaikka tarjolla olisi kerralla kaikki kiinnostavat uutuuskirjat, niitä ei ole pakko lukea yhtä aikaa. Voi vetää henkeä ja aloittaa siitä, mikä sopii hetkeen parhaiten.

BookBeat on siis vähän niin kuin kirjojen Spotify. Kuukausimaksulla saat kuunnella palvelusta löytyviä äänikirjoja ja lukea e-kirjoja niin paljon kuin haluat. Parasta siinä on se, että toisin kuin kirjastossa (joka tosin on ilmainen), siellä on tarjolla nimenomaan uusia kirjoja ja äänikirjoja. Niitä teoksia, joita joutuu venailemaan kirjastosta ikuisuuden, eli Finlandia-voittajia (Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista), omassa viitekehyksessä hypetettyjä teoksia (esimerkiksi Elena Ferranten Napoli-sarjan toinen osa suomeksi luettuna!) ja trenditietokirjoja (KonMari löytyy).

Toki tuolla on paljon vanhojakin teoksia, mutta mulle palvelun isoin anti oli nimenomaan uudet kirjat, etenkin äänikirjat.

bookbeat2.jpg

Rakastan kuunnella äänikirjoja vaunulenkillä, pyöräillessä tai silloin yöllä, kun en saa unta. Eli usein. E-kirjoihin sen sijaan mulla on vähän kaksijakoinen suhtautuminen: toisaalta on ihanaa, ettei kotiin tule yhtään enempää kirjoja (tavaraa), toisaalta taas paperisivuiset kirjat tuntuvat mukavalta. No, luen blogeja ja muita nettijulkaisuja käytännössä pelkästään puhelimelta, niin ehkä mä opin lukemaan kirjojakin padilta tai puhelimelta.

Vanhana piheilijänä mietin vähän tätä BookBeatin kuukausimaksua: 16,90 e / kk. Olen tottunut siihen, että mun suoratoistopalvelut maksavat kympin: Spotify, Netflix ja HBO ovat kaikki siinä kympin tienoilla.

No, mulle henkilökohtaisesti tämä tulee halvemmaksi kuin kirjastossa käyminen, koska olen niin onneton kirjojen palauttaja. Viime kesänä sain yli 50 euron sakot, kun en vain saanut vietyä alle kilometrin matkan päähän kirjoja, ja sieluni itki verta. Hinta selittyi mulle myös sillä, kun kirjailijaystäväni Erkka kertoi, että BookBeat maksaa reilun korvauksen kirjailijalle lukukerroista (käykää muuten lukemassa BookBeatin kautta Erkka Mykkäsen Kolme maailmanloppua, niin tuette mukavaa miekkosta taloudellisesti).

Jos tykkää kuunnella äänikirjoja tai lukea e-kirjoja, tämä ei ole paha hinta.  

bookbeat3.jpg

Asiaa kannattaa testata itse. Tästä syystä minäkin saan jakaa BookBeatin uusille käyttäjille 30 päivän ilmaiskoodin (postauksen lopussa), joten jos innostutte, ottakaa kokeiluun. Ja nyt kerronkin, mihin teidän kannattaa mun mielestä käyttää se 30 päivän testijakso!

 

Kiehtovien juonikirjojen fiilistelijälle:

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät (ääni- ja e-kirjana)

Olen kuullut tästä paljon kritiikkiä, mutta mun mielestä kirja todella ansaitsi Finlandiansa. Siinä oli superjännittävä juoni, hyvää yliopistomaailmakritiikkia ja tosi kiinnostavaa lähitulevaisuuden spekulaatiota.

Lars Kepler: Hypnotisoija (ääni- ja e-kirjana)

En itse lue chick-littiä, koska niiden juonet ovat usein pitkäveteisiä, mutta rakastan tällaisia vähän brutaaleita (ei millään lailla sivistäviä) dekkareita. Keplerit mä luen aina.

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta (e-kirjana)

Romaanissa on jännä (ahdistava) tunnelma, ja sen henkilöhahmojen ajatukset ovat kiinnostavia, ja niiden päähän tuntuu pääsevän oikeasti sisälle. 

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla (äänikirjana)

Luin tämän joskus yliopiston alkuaikoina, mutta nyt voisi kuunnella äänikirjana sen uudestaan. (Meillä oli silloisen poikaystävän kanssa kilpailu, kumpi lukee sen nopeammin. Voitin.) Ensin ajattelin, että tämä on puuduttavaa pakkosuoritetta, mutta herregyyyyd, Pohjantähti-trilogia on vain nii-iiin hyvä. Itkin sitä lukiessa lohduttomasti, ja tunsin palavaa vihaa valkoisia kohtaan 1918 vuoden tapahtumista. Kuunnelkaa se! (Tosin tähän ei ehkä riitä se kuukausi.)

Paul Auster: 4 3 2 1 (e-kirjana)

Olen lukenut kaikki Austerit, joten aion lukea händn uusimmankin. Uskallan suositella sitä lukematta, koska Auster on melkein aina varma valinta.

bookbeat9.jpg

bookbeat6.jpg

Hyvän tunnelman metsästäjälle:

Elena Ferrante: Loistava ystäväni (ja toinen osa Napoli-sarjasta: Uuden nimen tarina) (äänikirjana)

Ferrantea hypetetään nyt kaikkialla, mutta ihan syystä. Siinä kuvataan 1950-luvun pienen ja vähän väkivaltaisen italialaiskylän kahden tytön kasvutarinaa. Tästä sarjasta mun pitää ehkä kirjoittaa myöhemminkin, koska siitä on herännyt niin monta ajatusta.

Monika Fagerholm: Amerikkalainen tyttö (e-kirjana)

Mun syömessäni on soft spot käytännössä katsoen kaikille suomenruotsalaisille kirjailijoille. Fagerholm ei ole poikkeus. Amerikkalaisen tytön tunnelma on jotenkin taianomainen.

Ulla-Lena Lundberg: Jää (e-kirjana)

Ansaitsi myös Finlandiansa, niin kaunista saariston kuvailua ja niin kiehtova tunnelma, että upposin tähän maailmaan pitkäksi aikaa.

Miki Liukkonen: O (e-kirjana)

Mä en ole aloittanut tätä vielä, mutta Tiki on, ja se sanoi, että mä tykkäisin O:sta. Siinä on kuulemma nerokasta ja hauskaa kieltä, vaikka välillä se on vähän sekava.

bookbeat10.jpg

Tietokirjojen ystävälle:

Caitlin Moran: How to be a woman (äänikirjana)

Vaikka välillä Moranin tyyli on musta vähän rasittava, niin How to be a woman vähän niin kuin kuuluu nykyajan feministin yleissivistykseen. (Kannattaa kuunnella ainakin vähäsen.) Jos tykästyy, tuolla on muitakin Moranin teoksia.

Sixten Korkman: Talous ja utopia (e-kirjana)

Korkman esittää taloutta, politiikkaa ja talouspolitiikkaa mahtavan ymmärrettävästi! (Kuuluu muutenkin mun idoleihini sen jälkeen, kun olen ollut hänen luennoillaan.)

Sean Ellis & Morgan Brown: Hacking Growth (äänikirjana)

Jos on tekemisissä somemarkkinoinnin kanssa (tai miksei muutenkin), tämä on hyvä ja käytännöllinen opas aiheesta.

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa (ääni- ja e-kirjana)

Olen kuunnellut vasta yhden podcastin, jossa haastateltiin Mannista, mutta aion ehdottomasti kuunnella tämän kirjan: superkiinnostavaa settiä siitä, mitä yhden lapsen politiikka on aiheuttanut Kiinassa.

Markus Kantola: Jakautunut kansakunta (e-kirjana)

En ole vielä aloittanut, mutta tämä on tosi ajankohtainen, sillä se kertoo Yhdysvaltojen poliittisesta historiasta Nixonista Obamaan.

Thomas Piketty: Pääoma (e-kirjana)

Okei, jos saisi elämässään luettua sekä Marxin että Pikettyn Pääoman, voisi kuolla sivistyneenä. Mutta ajattelin nyt yrittää Pikettyn versiota, etenkin siksi, että alakerran naapurini Marja Ollila on suomentanut sen!

bookbeat4.jpg

bookbeat5.jpg

Ah, kirjoja on niin mukava suositella. Ongelmana on yleensä vain se, ettei sitä oikein muista, mitä on lukenut. Nyt oli helppo vain poimia tuolta sovelluksesta 15 kirjaa, joista olen tykännyt tai aion lukea.

BookBeatia voi tavallisesti testata 14 päivää ilmaiseksi, mutta tällä koodilla ilmaisjaksosta saa 30 päivän mittaisen.

BookBeatia voi käydä testaamssa tästä linkistä ilmaiseksi 30 päivän ajan alennuskoodilla Juliaihminen. Koodi on voimassa 30.9. saakka ja se on tarkoitettu BookBeatin uusille asiakkaille.

 

Jos joku on käyttänyt Bookbeatia tai innostuu käyttämään, niin suositelkaa ääni- tai e-kirjoja sieltä. Kirjasuosituksia ei ole koskaan liikaa!

 

Kuvat: Viimeisessä kuvassa näette, kun pieni assari yrittää tunkeutua mun "rentoudun kalliolla eteerisesti Elena Ferranten kirjaa kuunnellen" -hetkeen.

 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Previous
Previous

Vaunuterroristit Falkullan kotieläintilalla

Next
Next

Näin säästin 10 000 € vuodessa